Het Waallandschap

Boven en onder

Nederland wordt vaak onderverdeeld in “boven de rivieren” en “onder de rivieren”. De Waal is een duidelijke grens als het gaat om geloof en cultuur: haar noordkant is protestants, haar zuidkant katholiek. En het Rivierengebied zelf dan? Relatief onbekend, maar prachtig. Een streek met een grote rijkdom en diversiteit op het gebied van landschap, cultuur, bezienswaardigheden en activiteiten. Een bezoek van één of meerdere dagen meer dan waard.

Werkrivier

De Waal is een robuuste werkrivier. De grootste rivier in West-Europa. Ze gaf vorm aan het omliggende landschap van oeverwallen, stroomruggen en kompolders. Een landschap met een rijke historie. Hier zijn de menselijke reacties op het weerbarstige Waalwater tastbaar aanwezig. Denk maar eens aan steenfabrieken, kastelen, de vele (vesting)steden langs de rivier, scheepswerven, veerdiensten, uitspanningen en de eeuwenoude rivierdijken.

Rust en dynamiek

De rivier stroomt. Naast de rol als indrukwekkende transportas bieden de rivier en uiterwaarden (steeds meer) ruimte aan diverse plant- en diersoorten. Nergens in Nederland is een landschap te vinden dat zo dynamisch is en tegelijkertijd zoveel rust uitstraalt. En wist je dat er de komende jaren nog meer riviernatuur wordt ontwikkeld?

Waalverhaal

De Waal vertelt een uniek verhaal. Ze verbindt mensen en regio’s met elkaar. Die eigenheid van de streek en mensen zijn te ontdekken via de Dwaalroutes. Kijk eens met andere ogen naar de streek en ontdek verrassende streekgezichten. Even helemaal weg in eigen land. Laat je verrassen.

  • map

Uitgelicht

Puzzelroute Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maak kennis met de bomen en hun betekenis.

Dwaalpunt

Maak kennis met ondernemers uit de streek.

Dwaalmarkt

De Dwaalmarkt op 28 mei j.l. was een groot succes. Klik hier voor info en een sfeerimpressie

Agenda

Ontdek welke evenementen deze streek te bieden heeft in 2017

Contact

Dwaalroutes.nl is een initiatief van

Margje Beekenkamp en Arjan Nienhuis
met financiële ondersteuning van de Provincie Gelderland, Beleef de Waal


Ik heb een vraag / een tip
E-mail:

Zoek in deze site