Otto van Tuyl

Op de 'Del' in Gameren is het niet voor te stellen dat dit rustige dorpje ooit een echte piraat heeft voortgebracht. En toch is het zo. Hier volgt het verhaal over Otto van Tuyl, de Piraat van Gameren.

piraat van gameren verkl

Otto werd in het jaar 1661 geboren in een geslacht van verarmde adel. Zijn leven zou er heel anders hebben uitgezien als vader Van Tuyl niet per ongeluk een man had doodgestoken in een herberg in Haaften. Het gerecht in Zuilichem zou wel zeker de zwaarste straf gaan opleggen: de doodstraf. Om aan justitie te ontkomen vluchtte het gezin naar Nieuw Amsterdam, het latere New York.

Hier groeide Otto op in Wall Street - de arme buurt van de stad - en werd schipper. Eerst op de gewone vaart maar in 1695 monsterde hij samen met zijn jongere broer Aart aan op het schip van piratenkapitein John Hore die een rooftocht had gepland in de Indische Oceaan. Otto was piraat!

Na maanden varen kwam het schip aan op het kleine eilandje St. Mary’s, een berucht roversnest voor de kust van Madagascar. Van hieruit werd een succesvolle campagne gevoerd door de Rode Zee en de Perzische Golf. Verschillende handelsschepen werden gekaapt en steden geplunderd. Rijk beladen kwamen de piraten terug op St. Mary’s.

Otto wilde eigenlijk terug naar zijn gezin, maar besloot nog één kaperreis te maken. Ook deze reis - onder bevel van de gevreesde kapitein Robert Culliford - was uitermate lucratief. De kust van Malabar (India) moest het ontgelden en het Turkse schip ‘Grote Mahomet’ werd op wrede manier gekaapt. De buit was enorm en het aantal slachtoffers ook.

Ondanks het feit dat Otto wist dat hij berecht zou worden ging hij in het jaar 1699 naar huis terug. Hij nam een flink deel van de buit mee. Zijn broer Aart bleef achter op Madagascar en leefde er de rest van zijn leven als piratenkoning.

Thuis in New York werd Otto inderdaad gearresteerd, maar het was een koud kunstje om zichzelf vrij te kopen. Hij werd weer herenigd met zijn gezin en leidde een paar jaar een riant leven. Maar de zee bleef trekken. In 1705 werd hij benoemd tot kapitein op een groot schip, met als opdracht het dwarsbomen van de Fransen in de Caribische Zee.

Het noodlot sloeg echter al snel toe: het schip liep in barre winterse omstandigheden al meteen op een zandbank, net buiten de haven. Toen hulptroepen eindelijk het wrak bereikten vonden ze Otto in zijn kajuit, terwijl hij Nederlandse psalmen zong. Hij weigerde het schip te verlaten en samen met 131 van zijn 144 bemanningsleden kwam de Piraat van Gameren om van de kou.

  • map

Uitgelicht

Puzzelroute Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maak kennis met de bomen en hun betekenis.

Dwaalpunt

Maak kennis met ondernemers uit de streek.

Dwaalmarkt

De Dwaalmarkt op 28 mei j.l. was een groot succes. Klik hier voor info en een sfeerimpressie

Agenda

Ontdek welke evenementen deze streek te bieden heeft in 2017

Contact

Dwaalroutes.nl is een initiatief van

Margje Beekenkamp en Arjan Nienhuis
met financiële ondersteuning van de Provincie Gelderland, Beleef de Waal


Ik heb een vraag / een tip
E-mail:

Zoek in deze site