Willy Raaijmakers

Op de rustige dijk nabij Het Rot is het een levendige boel geweest. Er stonden veel meer dijkhuisjes dan nu en de steenfabriek was in vol bedrijf. En dat witte, kleine huisje verderop aan de dijk. Is dat een kapelletje? Hier volgt het verhaal van Willy Raaijmakers.

WillyRaaijmakers

Dag, ik ben Willy Raaijmakers en trotse bewoner van een dijkwoning in Herwijnen. Graag wil ik mijn enthousiasme over Het Rot met jullie delen. Het Rot is een interessant stukje dijk tussen Herwijnen en het Brakels veer. Vroeger stonden hier vele kleine dijkhuisjes, dicht op elkaar, met daarin vaak grote gezinnen.

De mensen waren maar arm, en werkten op de dichtbij gelegen steenfabriek, aan de rivier. Daar op "De Benedenoven", werd zware arbeid geleverd. De rivierklei werd met de hand gegraven, gekneed, in vormen geperst, gedroogd en gebakken. De stenen lagen in rijen plat op de grond. Men nam er soms wel zes op de linkerarm en 2 in de rechterhand om ze te op te stapelen zodat ze konden drogen. Soms ging het wel om 10.000 stenen per man per dag. Loodzware arbeid, maar voor velen ook een mooie tijd omdat de arbeiders als familie voor elkaar was. Als de stenen gedroogd waren werden ze tenslotte via de Waal met boten afgevoerd.

De uiterwaarden waar de steenfabriek stond, was omgeven door een zomerdijk; de zogenaamde Zomerkaai. Als die bij hoog water overstroomde, liep de omgeving onder water en kon er niet meer gewerkt worden. Om te zorgen dat men dit op tijd aan zag komen was het meten van de waterhoogte in de rivier van groot belang.

meetpunt het rot

Zo'n waterhoogte meetpunt staat nog midden in het Rot. Het is een klein wit huisje met zinken dak en bevindt zich buitendijks, de rivier zijde, waarmee het via een buis verbonden is. In het huisje bevindt zich een diepe put en een meetinstrument dat de waterhoogte op papier vastlegt. Dit zogenaamde Peilschrijvers Huisje is een Rijksmonument en het laatste nog werkende van Nederland. Uniek toch?

  • map

Uitgelicht

Puzzelroute Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maak kennis met de bomen en hun betekenis.

Dwaalpunt

Maak kennis met ondernemers uit de streek.

Dwaalmarkt

De Dwaalmarkt op 28 mei j.l. was een groot succes. Klik hier voor info en een sfeerimpressie

Agenda

Ontdek welke evenementen deze streek te bieden heeft in 2017

Contact

Dwaalroutes.nl is een initiatief van

Margje Beekenkamp en Arjan Nienhuis
met financiële ondersteuning van de Provincie Gelderland, Beleef de Waal


Ik heb een vraag / een tip
E-mail:

Zoek in deze site